A LAKÁSOKAT FENYEGETŐ VESZÉLYEK KÖZÖTT ELSŐ HELYEN ÁLL A VÍZKÁR!

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk ez sosem történhet meg – de valójában a lakások felét érinti a vízszivárgás vagy elöntés. Ha pedig a víz elönti a lakást, jókora pusztítást művel és fennakadást okoz az Ön életében.

Hol fordulhat elő vízszivárgás?

A lakásban előforduló vízszivárgásnak megvannak a maga gyakori forrásai. Lehet egyszerűen csak egy eldugult mosogató, vagy a mosogató- vagy mosógép hibája. A hidegebb hónapokban a fagy által okozott csőrepedés az egyik fő okozója a lakás elárasztásának, a súlyos vízkároknak. A vízszivárgásnak nem is kell feltétlenül az Ön lakásában kezdődnie ahhoz, hogy ott okozzon kárt – a szomszéd beázó teteje, vagy a felső lakótól lecsöpögő víz elöntheti az Ön otthonát és vízkárt okozhat.

Milyen költségekkel jár a vízkár?

Elég egy szivárgás, eldugult mosogató vagy csőtörés, és a lakás máris romokban, a helyrehozatal pedig egy vagyonba kerül. A vízkárral járó stresszről, felfordulásról, utánajárásról pedig még nem is beszéltünk.

Egy súlyosabb vízszivárgás nemcsak a lakás berendezését és vagyontárgyakat tehet tönkre, hanem a szőnyeget és a falakat is. Minél tovább tart a szivárgás, annál súlyosabb vízkárral kell számolni – ha a lakást elönti a víz, szivattyúra és páramentesítő berendezésre lehet szükség, mielőtt megkezdődhetne a vakolat, a szőnyeg felújítása, a lakás helyrehozása. Sőt, annak is fennáll a lehetősége, hogy a felújítás idejére Önnek ki kell költöznie otthonából: így már érthető, hogy mennyire komoly veszélyt jelent a vízkár, és megéri védekezni ellene.

Azt hiszi, hogy Önnel nem történhet meg?

A tények azonban azt mutatják, hogy minden második lakást ért már vízkár legalább egyszer. Ezért célszerű óvintézkedéseket tenni a vízszivárgás ellen egy olyan okosotthon-rendszer formájában, amely rendszeresen ellátja Önt információkkal, és megóvja lakását a legrosszabbtól.

HA A VÍZ KISZABADUL AZ IRÁNYÍTÁS ALÓL, A LAKÁS VÉDTELENNÉ VÁLIK

Bárhol, bármikor Vízszivárgás bárhol előfordulhat a lakásban – és bármikor.

Gyors intézkedés a vízkár megakadályozására A vízkár az esetek felében a falakat is érinti, amelyek hamar penészedni kezdenek. Mivel a penészedés 24 órán belül végbemehet, fontos, hogy a lakásban minden vízszivárgást sürgősen kezeljünk.

Ügyeljen a csővezetékre Az összes vízkár 65%-át csőtörés vagy -repedés okozza, márpedig emiatt sokszor a lakók csak akkor veszik észre vízszivárgást, amikor már késő.

A csepegés, amely ledönt egy házat A csövekből, WC-ből, zuhanyból származó, kisebb vízszivárgások okozzák az összes vízkár 28%-át. A vízszivárgás általában nem látható helyen alakul ki, ezért hónapokig, vagy akár évekig is észrevétlen maradhat, miközben teljesen átitatja a falakat vagy a padlót, és súlyos vízkárokat okoz.

Fagyásveszély Tartósan fagyos időszakok során a csővezeték elfagyhat, különösen a fűtetlen és ritkán ellenőrzött, látogatott helyiségekben, épületekben. Ha a lakást elárasztja a víz, annak leggyakoribb oka a csőrepedés, ami igen rövid idő alatt komoly vízkárt okozhat.

A LAKÁSOKAT ÉRT VÍZKÁR VALÓS ÉS IJESZTŐ STATISZTIKÁJA

A háztartások 54%-ában fordult már elő vízkár. (1)

Az összes eset 65%-a a csővezetékkel függ össze. (2)

Az esetek 93%-ában megelőzhető lett volna a vízkár.(3)

Európában a vízkárok elhárításának átlagos költsége 2297 euró. A biztosítással rendelkezők 28%-ának semmit nem fizet a biztosító. Akiknek fizet, azoknak is átlagosan csak a teljes költség 61%-át térítik. (1)

2015-ben csak Németországban 1,1 millió esetben jelentettek be magánlakások vízkárt. (4) 

A nedvességtartalom miatt mindössze 24 órán belül megindulhat a penészedés, ami légzési problémákhoz, asztma és allergia kialakulásához vezethet.(5)

A csőrepedések 41%-át nem fedezik fel azonnal, így nagy mennyiségű víz folyik el, a vízveszteség jelentős. (2)

Az esetek 61%-ában a csővezetékek kisebb szivárgását, repedéseit egy héttel a keletkezésük után, vagy annál is később fedezik fel. (2)

Rossz dolgok vannak készülőben? Szeretne többet tudni erről?

Olvassa el a teljes vízbiztonsági felmérést

Figyelem! Kizárólag angol nyelven elérhető.

RÉSZLETEK

RÉSZLETEK

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy velünk ez sosem történhet meg – de valójában a lakások felét érinti a vízszivárgás vagy elöntés. Ha pedig a víz elönti a lakást, jókora pusztítást művel és fennakadást okoz az Ön életében.

Az okos vízérzékelő

Fedezze fel a GROHE Sense-t

Otthona intelligens őre.

Fedezze fel a GROHE Sense Guard-ot

Személyes vízrendszer-kezelő alkalmazás

Fedezze fel a GROHE Sense app

(1) The ConsumerView, 2017. január, európai mennyiségi felmérés
(2) The ConsumerView, 2017. május, európai mennyiségi felmérés
(3) ACE-Csoport: http://www.businesswire.com/news/home/20110404007195/en/ACE-Private-Risk-Services-Study-Identifies-Type
(4) Német biztosítók esetén: http://www.gdv.de/zahlen-fakten/schaden-und-unfallversicherung/wohngebaeudeversicherung
(5) https://irp-cdn.multiscreensite.com/c4e267ab/files/uploaded/Rf7chFZfSe2cTKWmjbMA_WHO_Guidelines%20for%20Indoor%20Air%20Quality_Dampness%20and%20Mould_2009.pdf